
Abone ol
Hayati tehlikesi bulunmayanancak, kişinin sosyal yaşantısını olumsuz etkileyebilen bir hastalıktır. Deride bulunan melanosit hücrelerin ürettiği bir pigment olan melanin, derimizin açık ya da koyu renk olmasını belirler.Bu pigmentin içinde yer alan melanosit hücrelerinin ölmeye başlaması veya zarargörmesi durumunda ciltte beyaz lekeler ortaya çıkmaya başlar. Halk arasında “beyazlama hastalığı” olarak da bilinen bu hastalığın tıp dilindeki adı vitiligodur. İnsandan insana bulaşmayan bir hastalık olan vitiligo, vücudun herhangi bir bölgesinde ortaya çıkabileceği gibi, en çok el, kol, bacak ve yüz gibi güneşe daha çok maruz kalan bölgelerde ve genital bölgede görülmektedir.Dış görüntüde bir kusur olarak algılanan vitiligo, çoğu zaman kişilerde psikolojik ve sosyal huzursuzluklara yol açabilmektedir.Her 100 kişiden 1 ya da 2 kişide görülebilen vitiligo, cinsiyet veya ırk farklılığı etken olmaksızın hemen herkeste görülebilmektedir.Koyu renk tene sahip olan kişilerde çok daha çabuk fark edilirken, açıkten rengi olan insanlarda bronzlaşma sonrası daha kolay anlaşılmaktadır. Vitiligo esmer tenli kişilerde daha hızlı ilerleme gösterir ve iyileşme süreci de beyaz tenli kişilere göre daha yavaştır.
Vücutta oluşan ve vitiligodan kaynaklanan renk kaybının ne kadar alana yayılacağı ya da hangi yoğunlukta olacağı tahmin edilememektedir.Kesin sebebi tam olarak bilinmeyen vitiligo, otoimmün bir hastalık olarak düşünülmektedir.Vitiligo hastalığı, hastanın kendi bağışıklık sisteminin yine kendi vücudundaki cilt pigment hücrelerinesaldırmasıyla gelişir. Bu hastalık ırk, etnik köken ya da cinsiyet ayırt etmeden, her iki cinste de eşit bir şekilde görülmektedir.Vitiligo, hastaların yarısına yakın bir kısmında belirtiler 20’li yaşlardan önce farkedilebilir. Hayati herhangi bir risk taşımayan vitiligo, insanda ağrıya da sebep olmaz.Vitiligonun en belirgin belirtisi, ciltte pigment eksikliğinden kaynaklanan beyaz lekelerdir. Vitiligo üç farklı renk yitimi şeklinde olabilir. Bunlar; odaksal, bölümlü ve genelleşmiş renk yitimleri olarak adlandırılırlar.Odaksal tipte renk kaybı (yitimi) yalnızca birkaç ufak alanda ortaya çıkar. Bölümlü olan ikinci tipte, renk kaybı genel olarak vücudun bir bölümünde toplanır. Genelleşmiş renk yitimi durumlarında ise, renk kaybı vücudun her yerine yayılabilmektedir. Beyaz yama şeklinde olan lekeler çok hızlı yayılabildiği gibi, bazı vitiligo hastalarında bu yayılma yılları bulabilmektedir. Bazı hastalarda ise yayılma hiç gerçekleşmez ve aynı bölgede kalmaya devam eder.Vitiligo bazı hastalarda ruhsal sıkıntı, stres ve bronzlaşma sonrasında oluşabilmektedir. Fakat bu şikayetlerin vitiligoya sebep olup olmadığı kesin olarak bilinememektedir.
Vitiligo, başlangıç aşamasında küçük solukluklar veya beyaz ufak lekeler olarak ortaya çıkar. Daha sonraları sayıları artarak lekeler birleşir ve daha kolay görünmeye başlar. Koyu ten rengine sahip olan insanlarda çok daha kolay fark edilirken beyaz tenli insanlarda fark edilmesi için “wood ışığı” oldukça yardımcı olmaktadır.Hastalığın genel seyri ve şiddeti kişiden kişiye değişiklikler gösterebilmektedir. Vitiligo, vücudun herhangi bir bölümünde ortaya çıkabilir ancak, en sık görüldüğü bölgeler, eller, kollar, bacaklar,dudaklar, yüz ve genital bölgedir. Vitiligo çeşitli şekiller ve büyüklüklerde oluşabilir. Bazen küçük bir nokta kadar, bazen avuç içi kadar bazen de tüm vücudu saracak büyüklükte olabilir. Stres, sıkıntı, ateşin eşlik ettiği hastalıklar ya da deride meydana gelmiş olan travmalar vitiligo hastalığının şiddetlenmesine veya yeni lekeler oluşmasına sebep olabilir.Vitiligo hastalığı genel olarak hızlı pigment kaybı ile başlar ve bilinmeyen sebeplerden oluşan bu kayıp duruncaya kadar devam eder. Bu pigment kaybı zamanlarını, pigmentin kaybolmadığı zamanlar takip eder ve bu döngü sonsuza kadar devam edebilir.
Vitiligo Nedir 2021
Vitiligo Nedir 2021
Vitiligo, insanlık tarihinin en eski zamanlarından beri görülmekte olan, bulaşıcı olmayan bir tür deri hastalığıdır. Yapılan araştırmalar sonucunda vitiligoya sebep olabilecek bazı faktörler ortaya çıkmış olsa da, bu hastalığa kesin olarak neyin sebep olduğu bilinmemektedir.
Vitiligo Nedir?
Vitiligo, ciltte beyaz lekelerin oluşmasına sebep olan, neyin sebep olduğu kesin olarak bulunamayan ve bulaşıcı olmayan bir deri hastalığıdır.
Vitiligo Hastalığı
Vitiligo, kesin nedeni bilinmeyen ve kendini derinin bazı yerlerinde beyaz lekeler oluşmasıyla gösteren, pigment kaybına bağlı olarak gelişen bir tür deri hastalığı olarak adlandırılır. Halk arasında “alaca hastalığı” olarak da geçen bu hastalık, her yaşta görülüyor olsa da, kişilerde daha çok 20 yaşından önce belirti vermeye başlar.
Yorum Yazın